Ir al contenido principal

TIR DE GRÀCIA A LA INDUSTRIA CULTURAL



Les mesures aprovades pel Consell de Ministres el passat divendres 13 de juliol, després de l’anunci que fera el president de Govern, Mariano Rajoy, a les Corts dos dies abans, suposa el tir de gràcia a la de per sí estrangulada industria cultural del nostre país.


l’IVA passarà del 8% al 21% en les entrades de cinema, teatre, concerts, festivals musicals i museus privats; del 18% al 21% en la música gravada, mentre que es mantindrà el 4% per al llibre. Encara que es venia parlant de l’augment d’aquest impost des de feia setmanes, que era la crònica d’una pujada anunciada, la realitat ha superat totes les previsions.


Els economistes aventuren com a repercussió un major enfonsament del consum, i no fa falta ser bruixot ni consultar cap bola de vidre per a fer la predicció. A la ja consabuda crisi d’espectadors motivada per la televisió, dvd i descarregues diverses, ara s’afegeix l’increment de l’IVA en uns moments de greu crisi econòmica, de retallades, amb un consumidor empobrit amb les butxaques completament escurades. Amb aquesta conjuntura, el consum cultural pot quedar reduït a l’ombra de l’alè, que és com dir convertit en no res, en la inexistència.


Anem per parts i consultem la bola de vidre de la evidència. Per a la industria cinematogràfica , la pujada de l’IVA pot suposar el tancament de moltes sales cinematogràfiques que avui subsisteixen amb dificultat, sobre tot les sales minoritàries que aposten pel cinema d’autor i la versió original. Repercutir l’IVA en el preu de l’entrada és botar fora de les sales els espectadors. Però no hi ha cap altra solució. Només sobreviuran sales en mans de grans empreses, moltes d’elles multinacionals. La producció i distribució no seran alienes al drama. Damunt encara han de lluitar contra la pirateria.


Una situació semblant viuran els teatres i auditoris privats. Des d’actors i músic a distribuïdors i exhibidors es voran afectat directa i indirectament per l’increment de l’IVA. Si ja era difícil muntar un espectacle, estrenar-lo i anar de gira, ara serà missió impossible sense Tom Cruise. Només els grans teatres privats de Madrid y Barcelona sobreviuran . Les sales públiques estan exemptes de l’IVA, però en canvi estan afectades per les retallades pressupostaries.


Per què no s’ha fet com a França on s’aplica 2’5% d’IVA per a les 140 primeres representacions i un 7% per a la resta? O com es fa a Alemanya amb un 7% i a Holanda amb 6%? Nosaltres tenim més nassos, un 21%. Les fitxes del dominó comencen a caure una darrera l’altra. Conclusió: els espectadors a fer punyetes, punyalada a la panxa del sector i teatre esbudellat.


L’ increment de 3 punts per a la música gravada liquidarà els pocs discos i CDs que encara es venen. Passeu, per favor, per les seccions de discos i DVD dels grans magatzems i botigues especialitzades per vore com els aparadors s’aprimen mentre l’espai multimèdia i els aparells electrònics engreixen i engreixen. Una prova evident de la demanda del mercat. No cal recordar que moltes persones fan allò de jo m’ho baixe d’internet, jo m’ho grave i l’autor o la discogràfica o la productora que es fota.


Si no aturem la pirateria, mai baixaran els preus dels discos, dels DVD, dels llibres digitals. Ho puc assegurar. No li interessa a cap discogràfica o editorial que sap d’entrada que van a piratejar el seu producte. Per a què volen les editorials posar més barat els llibres digitals si saben que els van a piratejar de seguida? És obvi, doncs, que aposten per l’edició en paper que encara els deixa marge.


Pinta mal la cosa i no es veuen solucions. La pujada de l’IVA liquidarà una bona part de la industria cultural d’aquest país, i ja sabeu que la cultura és el camí que fa gran als pobles, però amb retallades i pujades d’impostos no es fa ni senda de cabres, amb tot el meu respecte per al bestiar caprí.

Publicat a Bon Dia Noticies, juliol 2012

Comentarios

Entradas populares de este blog

TOMAR POSICIÓN

Estos días he leído una serie de artículos relacionados con la Generación del 14 , cosas de los centenarios. Dicha generación se movió en un contexto histórico que podría guardar ciertas similitudes con el actual, no lo niego, pero hasta ahora, al menos que yo sepa y en nuestro país,  no ha aparecido ningún Ortega y Gasset  capaz de aplicar sus conocimientos filosóficos a la búsqueda de soluciones. La corrupción todo lo impregna, los políticos están desprestigiados, la falta de recursos, la pobreza, el desconcierto, el desánimo y el pesimismo de la población campan a sus anchas, mientras las actitudes populistas, xenófobas y fascistas proliferan. ¿Dónde están los intelectuales? ¿Dónde está el debate intelectual en la sociedad? ¿Dónde está la sociedad civil? ¿Dónde está el compromiso para cambiar las cosas? Voceros no faltan en los medios de comunicación y en las redes sociales, pero faltan los intelectuales. El concepto orteguiano del hombre masa está vigente y tardará en supera

PATRICK MODIANO, EL PREMIO NOBEL Y UN ANHELO

Soy de formación afrancesada hasta la médula, así que me interesa todo aquello que tenga relación con la cultura gabacha,  desde los poemas de François Villon al teatro de Molière , de los cuentos de Maupaussant     a Marcel Camus , pasando por la música de Claude Debussy , las aventuras de Fantômas , las canciones de Yves Montand , el cine de François Truffaut, la cassoulet de canard, la   Veuv e Clicquot, la mantequilla salada, Audrey Tautou   o el paroxismo de Brigitte Bardot (la de antes, por supuesto)   susurrando con voz de haberse pasado con el borgoña peleón (que los hay) aquello de Harley Davidson . ¡Qué lástima de mujer! En fin, no hay cultura perfecta,  et je suis aussi complètement imparfait . Hace unos días se le concedió el Premio Nobel de Literatura a Patrick Modiano , un veterano que tiene en su haber todos los premios de las letras francesas habidos y por haber . A modo de felicitación y homenaje escribí en mi muro del facebook que la primera novela que leí de

PREGUNTES NO RETÒRIQUES

[Foto: eldiario.es] Com a milions de ciutadans d'aquest país, visc fent-me preguntes sense trobar cap resposta per molt que ho intente. Unes són  existencials , o crec jo que ho són; altres, la resta i gran majoria, no tant. Últimament em pregunte moltes coses sobre s ituacions indignants, i que conste que no són retòriques. Què més volguera!  Les més habituals solen ser sobre la corrupció política, sobre la quantitat de lladres que ens envolten. Com és possible que  hagen  tants casos de corrupció al nostre país? Com és possible que els lladres s' hagem   embutxacat  tants milers de milions d'euros? Per què no els hem descobert abans? Què hem fet malament? Aquesta situació és el resultat de tants anys de govern amb majories absolutes? Intente ser analític i no trobe respostes. E m preocupa molt que hagen d'eixir casos aïllats de penedits,  venjatius  o col·laboracionistes, com Marcos Benavent , perquè  aflore la  merda. Què funciona mal al si de la nostra democ