Ir al contenido principal

DESCOBRINT EL MÓN I ALTRES COSES DE LA VIDA


Des de fa anys seguisc amb certa regularitat l'obra narrativa de Vicente Molina Foix. Sense trindre'l com autor de capçalera, les seues novel·les sempre m'han interessat per la predisposició al risc literari, per experimentar amb noves fórmules narratives i propostes expressives. A més, Molina Foix domina el llenguatge. Té una prosa clara i lluminosa molt propera a la dels seus paisans Gabriel Miró i Juan Gil-Albert, i açó és d'agrair en aquest temps de la vida en 140 caràcters. Serà el palmerar d'Elx o l'aigua de l'Alacant el que fa que els tres autors siguen uns grans prosistes? Podria ser, no dic que no.

M'he preguntat alguna vegada per què Molina Foix no ha comptat amb un major suport lector, tenint com té una qualitat literària reconeguda. No parle de tindre tants lectors o lectores com els d'un best-seller d'argument tòrrid i humit, sinò uns pocs lectors més dels que habitualment té. Evidentment aquesta és una pregunta retòrica que em faig a mi mateix. La resposta és obvia, sobretot coneguent els hàbits lectors al nostre país. Innovació i lectura massiva no fan massa lliga. No gens. Els lectors de best-sellers volen capítols curts, poca descripció, molt de diàleg, personatges estereotipats on el bo és el bo i el dolent és molt dolent, i no calfar-se el cap. És el que tenim al nostre univers lector majoritari  amb preferències literàries o prescripció comercial de sota, cavall i rei. Aquestes fórmules són vàlides, per suposat, i poden fer-se amb molta qualitat. El problema ve quan es creu que és literatura el que no és i es rebutgen les bones propostes literàries perquè es té condicionada la percepció. Com la grip, açò és un mal que patim prou a sovint sense tindre antibiòtics per combatre-la. Que conste que és una apreciació personal, totalment subjectiva, però que ací l'amolle per si algú l'arreplega. 

Amb El joven sin alma, Molina Foix tanca la seua trilogia de novel·les documentals. Un projecte que va començar l'any 2007 amb El abrecartas i que va continuar amb El invitado amargo, escrita a quatre mans amb el poeta Luis Cremades. Aquestes tres novel·les tenen en comú la pluralitat de veus i la recreació d'escriptures i figures reals en un marc de ficció. Una proposta narrativa amb un resultat summament suggeridor.

La novel·la narra l'educació sentimental, sexual i artística del seu protagonista  durant els anys cinquanta i seixanta. Una novel·la on el lector identifica fàcilment escriptors com Pere Gimferrer, els germans Terenci Moix i Ana María Moix, Guillermo Carnero o Leopoldo Panero, entre altres personatges reals convertits en protagonistes de la ficció. Una novel·la amb molts elements autobiogràfics que més enllà del joc metaliterari ensuma un tristíssim to elegíac.

Un dels encerts de la novel·la són les dues veus narradores. Un  joc personatge/narrador que crea un nou punt de vista distanciat i gens omniscient. Un recurs que apareix i desapareix per a donar visibilitat a la invisibilitat de "la vida de un hombre al que me unió el azar y de quien seguí sus pasos mientras no llevaban rumbo (...) Le vamos a llamar Vicente, nombre pensado por otros para un niño real. Ni a él ni a mí nos ha gustado nunca (...) Yo no me llamaré de ninguna manera, al menos de momento". Un jo desconegut en el camí de l'assumpció de la pròpia identitat. Un jove sense ànima en el sempre boirós univers de l'aprenentatge vital.

Dividida en dues part. En la primera seguim l'educació social, sexual i cultural del protagonista. Repassa els anys d'infantesa i adolescència del protagonista a Alacant, els anys d'estudiant  universitari a Madrid, el descobriment del compromís (joc) polític, les col·laboracions en la revista Film Ideal, els viatges a Barcelona, els primers poemes, la iniciació sexual, les relacions d'amistat i no amistat, l'educació sentimental o l'esnobisme egòlatra fins completar un periple d'aprenentatge vital que també passa per Paris i Lisboa. La segona part, molt breu, és un colpidor epíleg. Una reflexió sobre la creació literària, el pas del temps, la memòria i la recerca de la pròpia identitat.  Les coses que passen quan es descobreix el món.

Comentarios

Entradas populares de este blog

DOS O TRES COSAS SOBRE EL IDEAL-ROOM Y UNA DECLARACIÓN DE PRINCIPIOS

Es conveniente, no sé si de recibo, explicaros las razones que me han llevado a llamar a este blog Ideal-Room . He de confesaros que carece de cualquier relación con mi biografía y que se inscribe de lleno en un anhelo puramente literario y elegíaco. Que nadie busque aquí A Room of One's Own como si de Virginia Woolf se tratara. Ni es mi habitación propia ni mi habitación ideal, que lo podría ser. Sólo es un deseo que aspira a convertirse en quimera. Para explicaros que es el Ideal- Room es preciso que primero os hable la calle de la Paz, sin duda la más elegante de Valencia. Una calle que como buen ejemplo del gusto por el modernismo decimonónico tiene mucho que ver con aquellas avenidas proyectadas por el barón Hausmann en París. Siendo estrecha y sin árboles aún hoy posee ese encanto proustiano inconfundible que la convierte en un rincón refinado y cosmopolita que se escapa de la idiosincrasia socarrona de la ciudad de Valencia. En el número 19, esquina con Comedias, en un...

OBLIDADA CONCHA ALÓS

Tenia  tretze o catorze anys quan vaig descobrir Concha Alós . Descobrir que no llegir, perquè la lectura va vindre molt més tard. En aquells anys del franquisme accedir a un llibre era tota una odissea, sobretot per a un adolescent lletraferit de família treballadora i sense recursos com jo. A la casa dels meus pares no hi havia llibres. Les biblioteques públiques d'aleshores eren pràcticament inexistents i tenien les prestatgeries plenes d'exemplars vells, porgats i polsosos. Comprar-ne era quasi una quimera degut a la nostra complicada economia familiar, però no gens més complicada que la d'altres milers de famílies. Un llibre es comprava si era totalment necessari per a l'escola i  si no hi havia més remei, la qual cosa suposava més cigrons i menys carn a la taula. Els diners no prestaven per a tot. Ma mare, amb el seu tarannà de solucionari, sempre trobava una manera d'estalviar-se la compra en forma de parent o veí que acabaven prestant-nos aquell ...

RECORTAR EN CULTURA PARA PAGAR INTERESES AL BANCO

Zubin Mehta Leo en prensa algunas filtraciones sobre las inmediatas intenciones de la Generalitat Valenciana en materia cultural, qu e se desprenden de la creación del nuevo holding instucional CulturArts . Institutos y empresas culturales públicas que desaparecen, teatros que se cierran como el Talia , posible privatización del Teatro Principal de Valencia, becas y subvenciones que se fulminan, presupuestos que se juntan en un mismo cajón para compensar la buena gestión de unas entidades con las pérdidas ocasionadas por el despropósito de otros pésimos gestores. Ahora le toca el turno tijeretil al Palau de les Arts . Peligra la presente temporada de ópera, el Centro de perfeccionamiento Plácido Domingo , la Orquesta Sinfónica de la Comunitat Valenciana o el Festival del Mediterrani que dirige Zubin Mehta ... Si los gobernantes piensan que la cultura es rentable económicamente, son unos necios morrocotudos. Estupideces del neoliberalismo con falta...