Ir al contenido principal

LA MEMÒRIA DELS EXILIATS REPUBLICANS A L'ANTIGA RDA





Passa de tant en tant. Agafes un llibre, lliges les primeres pàgines i et quedes captivat. No pots soltar-lo de les mans i quan l'acabes, sents una sana enveja per l'editor. T'haguera agradat tant haver rebut l'original, descobrir l'autor o l'autora, apostar per ell i tindre la satisfacció de publicar-lo. Això em succeeix  de vegades, no moltes, però em passa. Recentment ho he pogut experimentar amb La hija del comunista, opera prima d'Aroa Moreno Durán, Premi Ojo Crítico de RNE a la millor novel·la del 2017Un prestigiós premi que aposta amb bon ull -no podria ser d'una altra manera- per noves veus de l'actual narrativa hispànica. Els últims anys  l'han aconseguit Alicia Kopf, Jon Bilbao, Alberto Olmos, Isaac Rosa, Albert Sánchez Piñol o Marta Sanz, totes veus renovadores molt interessants.

Publicada per l'editorial Caballo de Troya, segell de Penguin Random House Grupo EditorialLa hija del comunista conta la commovedora història de Kàtia, la filla d'uns exiliats republicans a Berlin Est, la seua fugida a Berlin Oest, la decepció sentimental, la insatisfactòria vida burgesa a un poble del sud de l'antiga RFA i, finalment, el retrobament amb el que queda de la seua família després de la caiguda del mur i la reunificació d'Alemanya el 1989. Una història narrada en primera persona, molt ben estructurada, ben escrita, colpidora, que ens planteja més d'un nivell de lectura, des del periple vital de la protagonista amb trets de novel·la iniciàtica al desencís amorós, la crisis de les ideologies i l'esquinçament intern i extern de l'exili, en aquest cas doble exili, el republicà i el de l'Alemanya de l'Est. Una intensa novel·la sobre la identitat, molt poètica, amb un bon us de l'el·lipsi que deixa espai per a la reflexió del lector. Un retrat introspectiu al que, tal vegada, li podrien demanar un major profunditat en algunes situacions i personatges, però només són algunes objeccions que no interfereixen en el bon resultat final. Una novel·la que ben bé podría estar al costat d'altres exemples que han recuperat la memòria de la vida quotidiana de l'antiga RDA, com les novel·les d'Ingo Schulze, Eugen Ruge i Uwe Tellkamp.

És en la recuperació de la memòria, a banda de les qüestions formals esmentades, on trobem els majors encerts de La hija del comunista. Una novel·la que recupera una part important de la nostra memòria històrica totalment silenciada i oblidada,  com és la dels exiliats republicans que marxaren a Alemanya i es quedaren a la RDA sense referents, sense identitat, estranys a tots els llocs, quasi apàtrides. Una història no contada, no recuperada, sepultada i sense voluntat política per recuperar-la, com la del supervivents del camps d'extermini nazi o la dels exiliats republicans a l'antiga URSS.

L'exili i la immigració a Alemanya són temàtiques poc visitades per la literatura hispànica. He de confessar que en conec molt pocs exemples que afegir-ne al d'Aroa Moreno. Encara que amb un altre registre, destacaria la novel·la negra Luna de minas, de Rosa Ribas, protagonitzada per la detectiva Cornelia Weber-Tejedor. Una novel·la que ens toca molt a prop als valencians: està ambientada a Vistavella, a l'Alt Maestrat, on té els origens familiar l'escriptora, i a Alemanya, on viu des de fa més de vint anys. Una novel·la publicada per Siruela que caldria rellegir.

Si voleu saber-ne alguna cosa més de La hija del comunista, us deixe una entrevista que li vaig fer a Aroa Moreno durant la passada edició de la Fira del llibre de València.



Comentarios

Entradas populares de este blog

TOMAR POSICIÓN

Estos días he leído una serie de artículos relacionados con la Generación del 14 , cosas de los centenarios. Dicha generación se movió en un contexto histórico que podría guardar ciertas similitudes con el actual, no lo niego, pero hasta ahora, al menos que yo sepa y en nuestro país,  no ha aparecido ningún Ortega y Gasset  capaz de aplicar sus conocimientos filosóficos a la búsqueda de soluciones. La corrupción todo lo impregna, los políticos están desprestigiados, la falta de recursos, la pobreza, el desconcierto, el desánimo y el pesimismo de la población campan a sus anchas, mientras las actitudes populistas, xenófobas y fascistas proliferan. ¿Dónde están los intelectuales? ¿Dónde está el debate intelectual en la sociedad? ¿Dónde está la sociedad civil? ¿Dónde está el compromiso para cambiar las cosas? Voceros no faltan en los medios de comunicación y en las redes sociales, pero faltan los intelectuales. El concepto orteguiano del hombre masa está vigente y tardará en supera

PATRICK MODIANO, EL PREMIO NOBEL Y UN ANHELO

Soy de formación afrancesada hasta la médula, así que me interesa todo aquello que tenga relación con la cultura gabacha,  desde los poemas de François Villon al teatro de Molière , de los cuentos de Maupaussant     a Marcel Camus , pasando por la música de Claude Debussy , las aventuras de Fantômas , las canciones de Yves Montand , el cine de François Truffaut, la cassoulet de canard, la   Veuv e Clicquot, la mantequilla salada, Audrey Tautou   o el paroxismo de Brigitte Bardot (la de antes, por supuesto)   susurrando con voz de haberse pasado con el borgoña peleón (que los hay) aquello de Harley Davidson . ¡Qué lástima de mujer! En fin, no hay cultura perfecta,  et je suis aussi complètement imparfait . Hace unos días se le concedió el Premio Nobel de Literatura a Patrick Modiano , un veterano que tiene en su haber todos los premios de las letras francesas habidos y por haber . A modo de felicitación y homenaje escribí en mi muro del facebook que la primera novela que leí de

PREGUNTES NO RETÒRIQUES

[Foto: eldiario.es] Com a milions de ciutadans d'aquest país, visc fent-me preguntes sense trobar cap resposta per molt que ho intente. Unes són  existencials , o crec jo que ho són; altres, la resta i gran majoria, no tant. Últimament em pregunte moltes coses sobre s ituacions indignants, i que conste que no són retòriques. Què més volguera!  Les més habituals solen ser sobre la corrupció política, sobre la quantitat de lladres que ens envolten. Com és possible que  hagen  tants casos de corrupció al nostre país? Com és possible que els lladres s' hagem   embutxacat  tants milers de milions d'euros? Per què no els hem descobert abans? Què hem fet malament? Aquesta situació és el resultat de tants anys de govern amb majories absolutes? Intente ser analític i no trobe respostes. E m preocupa molt que hagen d'eixir casos aïllats de penedits,  venjatius  o col·laboracionistes, com Marcos Benavent , perquè  aflore la  merda. Què funciona mal al si de la nostra democ