Ir al contenido principal

L’INFERN DEL LLIBRE VALENCIÀ

La crisi econòmica fa que bufe el vent en contra per al llibre valencià i en valencià. Fa unes setmanes l’editorial Bromera anunciava un ERO que afectava a la meitat de la seua plantilla i obligava a una forta reestructuració de la empresa. És molt possible que altres editorials i llibreries valencianes vagen pel mateix camí abans que acabe l’any. Mala marxa.

El sector del llibre valencià viu serioses dificultats estructurals des de fa temps. És un sector feble circumscrit pràcticament al nostre territori, donat l’existència d’un mercat molt complex que dificulta el seu posicionament a Catalunya i Balears. Les vendes depenen pràcticament de l’àmbit educatiu acurtant-se encara més la seua difusió. Fora d’aquest espai és pràcticament residual.

Segons l’estudi d’hàbits de lectura i compra de llibres a la Comunitat Valenciana, només el 59’6% dels valencians lligen llibres i el 88’6% dels lectors són estudiants. La mitja de llibres llegits és de 9’8 a l’any. Ni un al mes. El 93’9% prefereixen el castellà i només un 3’4% tria llegir en valencià. El 57’1% compra llibres regularment i el 24’8% afirma que només compra llibres de text. Sols un 3’8% dels lectors valencians adquireix llibres en valencià.

Si a les dades li sumem problemes conjunturals com la baixada de la compra de llibres educatius i l’ incompliment de pagaments per part de la Generalitat Valenciana, la situació és descoratjadora tant per a editors com per a llibreters. Les llibreries valencianes estan patint greus problemes econòmics per no haver pagat la Generalitat el bonollibre 2011. Tampoc s’han pagat les ajudes a la producció editorial de 2010 i 2011, i les de 2012 encara no han sigut convocades. Moltes editorials i llibreries han entrat en el pla de pagament a proveïdors per a cobrar factures de llibres servits a biblioteques públiques. Enguany amb la retallada dels pressupostos en educació i la supressió dels bonollibres està en joc més del 30% de la facturació anual de les llibreries. Cal afegir el descens de les lectures recomanades pels professors i el boicot docent a les activitats extraescolars com animació lectora i visites d’autors a les escoles que també repercuteixen en la venda de llibres. Per rematar la faena ha aparegut una empresa holandesa de lloguer de llibre de text pel 40% del seu valor que s’ofereix als centres educatius valencians.

Com vegeu, un panorama terrible que condemna el sector de llibre valencià a l’infern. Si volem comptar amb un Virgili que li llance una mà per a indicar-li la sortida, cal urgentment que la Generalitat pague els seus deutes. Cal un paquet d’ajudes a la producció editorial i al foment de la lectura. Cal bonollibres, i a més a més cal un canvi radical en l’actitud de la població valenciana front el llibre valencià i en valencià. Com ens contava Ray Bradbury en una novel•la, els llibres es cremen als 451 graus Fahrenheit. I diuem que a l’infern hi ha moltes flames.

Publicat a Bon Dia Noticies, a la columna d'opinió Ideal Room


Comentarios

Entradas populares de este blog

TOMAR POSICIÓN

Estos días he leído una serie de artículos relacionados con la Generación del 14 , cosas de los centenarios. Dicha generación se movió en un contexto histórico que podría guardar ciertas similitudes con el actual, no lo niego, pero hasta ahora, al menos que yo sepa y en nuestro país,  no ha aparecido ningún Ortega y Gasset  capaz de aplicar sus conocimientos filosóficos a la búsqueda de soluciones. La corrupción todo lo impregna, los políticos están desprestigiados, la falta de recursos, la pobreza, el desconcierto, el desánimo y el pesimismo de la población campan a sus anchas, mientras las actitudes populistas, xenófobas y fascistas proliferan. ¿Dónde están los intelectuales? ¿Dónde está el debate intelectual en la sociedad? ¿Dónde está la sociedad civil? ¿Dónde está el compromiso para cambiar las cosas? Voceros no faltan en los medios de comunicación y en las redes sociales, pero faltan los intelectuales. El concepto orteguiano del hombre masa está vigente y tardará en supera

PATRICK MODIANO, EL PREMIO NOBEL Y UN ANHELO

Soy de formación afrancesada hasta la médula, así que me interesa todo aquello que tenga relación con la cultura gabacha,  desde los poemas de François Villon al teatro de Molière , de los cuentos de Maupaussant     a Marcel Camus , pasando por la música de Claude Debussy , las aventuras de Fantômas , las canciones de Yves Montand , el cine de François Truffaut, la cassoulet de canard, la   Veuv e Clicquot, la mantequilla salada, Audrey Tautou   o el paroxismo de Brigitte Bardot (la de antes, por supuesto)   susurrando con voz de haberse pasado con el borgoña peleón (que los hay) aquello de Harley Davidson . ¡Qué lástima de mujer! En fin, no hay cultura perfecta,  et je suis aussi complètement imparfait . Hace unos días se le concedió el Premio Nobel de Literatura a Patrick Modiano , un veterano que tiene en su haber todos los premios de las letras francesas habidos y por haber . A modo de felicitación y homenaje escribí en mi muro del facebook que la primera novela que leí de

PREGUNTES NO RETÒRIQUES

[Foto: eldiario.es] Com a milions de ciutadans d'aquest país, visc fent-me preguntes sense trobar cap resposta per molt que ho intente. Unes són  existencials , o crec jo que ho són; altres, la resta i gran majoria, no tant. Últimament em pregunte moltes coses sobre s ituacions indignants, i que conste que no són retòriques. Què més volguera!  Les més habituals solen ser sobre la corrupció política, sobre la quantitat de lladres que ens envolten. Com és possible que  hagen  tants casos de corrupció al nostre país? Com és possible que els lladres s' hagem   embutxacat  tants milers de milions d'euros? Per què no els hem descobert abans? Què hem fet malament? Aquesta situació és el resultat de tants anys de govern amb majories absolutes? Intente ser analític i no trobe respostes. E m preocupa molt que hagen d'eixir casos aïllats de penedits,  venjatius  o col·laboracionistes, com Marcos Benavent , perquè  aflore la  merda. Què funciona mal al si de la nostra democ